Αποτελέσματα Βαθμολογίες, επόμενες αγωνιστικές

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ Β΄ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Γ΄ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Α΄ ΕΥΒΟΙΑΣ Β΄ΕΥΒΟΙΑΣ Γ΄ ΕΥΒΟΙΑΣ

Που είναι η Τροχαία του ποδοσφαίρου;

Η υπόθεση της Προπονητικής έχει  ως απαραίτητη προϋπόθεση στην δραστηριότητα των προπονητών, την απόκτηση Διπλώματος UEFA (PRO – A – B – C …..) μέσα από σχολές που διοργανώνει η Ε.Π.Ο. που τα παράβολα στοιχίζουν από 800 έως και 3.000€ αναλόγως το δίπλωμα και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης στην έδρα της σχολής, την διαμονή και την διατροφή του προπονητή κατά την διάρκεια αυτής. Δηλ. μιλάμε για έξοδα από τον επίδοξο προπονητή από 2.000 έως 6.000€ το λιγότερο για την παρακολούθηση κάθε σχολής. Αν ένας προπονητής κοπεί στη θεωρία  ή στην πρακτική του τότε ξανά πληρώνει από 100-120€ αντίστοιχα και αν τώρα προσθέσουμε και την υποχρέωση του να περνά από τα ειδικά σεμινάρια της ΕΠΟ (Ανανεωτικές Σχολές) κάθε τρία χρόνια, με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 200 -1000 €, προκειμένου να ανανεώνει το δίπλωμά του καταλαβαίνουμε πως η αγάπη κάποιων για το ποδόσφαιρο πληρώνεται ακριβά και πως αν δεν τα έχεις, ή δεν μπορείς να βρεις τα λεφτά, δεν μπορείς να γίνεις προπονητής.

Οι ιστορίες που ακούει κανείς για τα διπλώματα των προπονητών, θυμίζουν ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει  σε συζητήσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης., εξετάσεων στο σχολείο, προσλήψεων σε Δήμους από πρωταγωνιστές που προσλήφθηκαν δίχως να πληρούν κριτήρια, με άλλους που είχαν γνωστό «βύσμα» κλπ.

Ακούγονται πολλές ιστορίες  στο ελληνικό πρωτάθλημα με πρωταγωνιστές προπονητές που εργάζονταν σε ομάδες της SUPER LEAGUE χωρίς να έχουν το δίπλωμα (UEFA PRO) αλλά η «αδικία» γίνεται μεγαλύτερη όσο προχωράμε προς το βάθος, δηλαδή προς τα χαμηλότερα διπλώματα: το UEFA A', το UEFA B', και το UEFA C' (το τελευταίο λανσάρεται τα τελευταία 2-3 χρόνια και αφορά προπονητές ακαδημιών και αναπτυξιακών ηλικιών) όπου στις ομάδες προσλαμβάνονται από τους προέδρους οι οποιοιδήποτε παλαίμαχοι παίκτες που βγάζοντας το σορτσάκι τους, έβαλαν μια φόρμα και βαπτίζονται προπονητές με την ανοχή της κάθε Ε.Π.Σ..

Το χειρότερο όμως σε αυτή την ιστορία δεν είναι τα παραπάνω, αλλά το ότι στην Ελλάδα λειτουργούν εκατοντάδες σχολές ποδοσφαίρου με προπονητές των οποίων τα διπλώματα δεν έχει ελέγξει κανείς. Διότι πρέπει η ΕΠΟ να φτιάξει την Τροχαία του ποδοσφαίρου, για να στήνει μπλόκο στα γήπεδα και να τσεκάρει το δίπλωμα των προπονητών. Αυτό είναι το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Διότι στην υπόθεση της Superleague ή της Football League, το ζήτημα είναι πολύ απλό και το πρόβλημα πολύ μικρό: ένα πρόστιμο είναι που επιβάλλεται από την UEFA μέσω ΕΠΟ στην ομάδα με τον προπονητή παραβάτη. Στη χειρότερη ο προπονητής χωρίς δίπλωμα μπορεί να χάσει τη δουλειά του μετά από 12 εβδομάδες, δηλαδή μετά το πέρας του διαστήματος ανοχής που μπορεί να δείξει μια ομοσπονδία με το πρόσχημα ότι πρόκειται για υπηρεσιακό προπονητή. Κι υπάρχουν ένα σωρό παραθυράκια. Η ομάδα δίνει μια μικρή αμοιβή σε έναν διπλωματούχο προπονητή για να δηλώνεται αυτός ως πρώτος προπονητής και να κάθεται στον πάγκο δίπλα στον προπονητή χωρίς δίπλωμα. Δεν παθαίνει λοιπόν κανείς ζημιά, με εξαίρεση τους διπλωματούχους προπονητές, που μένουν άνεργοι.

Με αφορμή λοιπόν τις τροποποιήσεις του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου 2018-19 που προτείνει η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου (Π.Ε.Π.Π.), περιμένοντας την έγκρισή του, διαβάζοντας και συγκρίνοντας προσεκτικά τα άρθρα του, διαπιστώνουμε τα εξής:

1.Στα άρθρα 1 και 2 τονίζει πως η πρόσληψη προπονητή από ένα σωματείο πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που σημαίνει πως πρέπει να έχει παρακολουθήσει Σχολή της UEFA και να είναι οπωσδήποτε κάτοχος διπλώματος UEFA.

Σωστά: θα πηγαίνατε να σας εξετάσει γιατρός που δεν έχει πάρει ακόμα το πτυχίο του?

2. Πρόσθεση νέου εδαφίου που λέει πως  η) « Δεν μπορούν να προσλαμβάνονται ως προπονητές των αντιπροσωπευτικών ομάδων των Ενώσεων ή ως Περιφερειακοί προπονητές, οι προπονητές - ιδιοκτήτες ακαδημιών - σωματείων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η κάθε Ένωση, τόσο αυτοί όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού».



Σωστά. Όπως ένας δάσκαλος-καθηγητής δεν μπορεί να έχει το παιδί του ή τον ανιψιό του στην τάξη του για ευνόητους λόγους.

3.Στο άρθρο 3 υπάρχει η δημιουργία Ιδιωτικού Συμφωνητικού πρόσληψης μεταξύ Προπονητή και Σωματείου.

Σωστά. Με την κατάθεσή του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πληρώνοντας και οι δύο πλευρές το ανάλογο ποσό εισφοράς αλλά παρέχοντας όλες τις απαραίτητες παροχές περίθαλψης και ενσήμων προς τον εργαζόμενο προπονητή.

4. Στο άρθρο 5 διαβάζοντας τον παλιό κανονισμό και συγκρίνοντάς τον με τον νέο διαπιστώνεται πως στο δικαίωμα εργασίας  του προπονητή ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος που κατέχει τοποθετείται η κατηγορία προπονητών UEFA  A σε ιεραρχική βαθμίδα  σαν 1ος προπονητής (κάτι που είχε παραληφθεί στον παλαιό κανονισμό).

Σωστά: Δομημένη και ανάλογη ιεραρχία διπλωμάτων.

Επίσης δεν ισχύουν τα πιστοποιητικά στην πρόσληψη προπονητή αν δεν έχει  πάρει το δίπλωμα του, παρά μόνο στο δίπλωμα UEFA C σαν βοηθός σε ακαδημίες  σωματείων Κ14.

Σωστά: Μπορεί ένας ΜΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ να εργαστεί σε μια επιχείρηση και να υπογράφει ως πτυχιούχος?

 5. Στο άρθρο 6 πρέπει να είναι υποχρεωτική η πρόσληψη προπονητή σε όλες τις κατηγορίες από την κάθε Ε.Π.Σ. και αν είναι ο αριθμός των προπονητών ανεπαρκής ή εάν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις (π.χ. γεωγραφικές) τότε να γίνεται σχετικό αίτημα στην Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., η οποία θα αποφασίζει, για την υποχρέωση ή μη πρόσληψης διπλωματούχων προπονητών ανάλογα.

Σωστά: Ο χάρτης της Ελλάδας παρουσιάζει ιδιομορφίες και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και με ευαισθησία αυτή η πρόταση.

O ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΣ.