Την δικιά τους απάντηση για τις φήμες περί φρένου από την UEFA στον νόμο για την αναγνώριση πτυχίων ΤΕΦΑΑ από την ΕΠΟ έστειλαν μέσω επιστολής διαμαρτυρίας η προπονητές ποδοσφαίρου ΤΕΦΑΑ.
Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας:
Επιστολή διαμαρτυρίας
Με αφορμή δημοσιεύματα σε διάφορα site με τίτλο “…η UEFA βάζει στοπ στο νόμο για την αναγνώριση πτυχίων ΤΕΦΑΑ από την ΕΠΟ ….”Διαμαρτυρόμαστε έντονα ως πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής διότι η εν λόγω αναφορά αποτελεί πέρα από ανακρίβεια, και θέση η οποία παραβιάζει κανόνες δικαίου του Ελληνικού συντάγματος καθώς και Ευρωπαϊκές Αρχές και Οδηγίες. Χωρίς κανένας μηχανισμός να ελέγχει τα όσα γράφεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύονται, δημιουργείτε εντυπώσεις για το ρόλο των ομοσπονδιών και κατά πόσο μπορούν να θίξουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη πρόσβαση μας στην αγορά εργασίας.
Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι απόλυτα διασαφηνισμένα από την ελληνική νομοθεσία και οφείλετε να τη γνωρίζετε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε νύξη σχετικά με αυτά.
Όσο αφορά την UEFA:
• Αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το όποιο τελεί υπό του Ελβετικού συντάγματος.
• Έχει την ευθύνη διεξαγωγής οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν μπορεί πέρα από θέματα εσωτερικών λειτουργιών να επεμβαίνει και να καταστρατηγεί επαγγελματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μονοπωλιακές τακτικές που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες.
• Δεν μπορεί να παρέμβει σε νομούς κρατών, διότι ως εταιρεία, δεν είναι άνω των εθνικών νομοθεσιών.
• Ακόμα και στην σύμβαση προπονητικής του 2020 (UEFA coaching convention 2020) στο άρθρο 3 παρ. 4 αναφέρει ότι «…η εν λόγω προπονητική σύμβαση δεν θίγει το δικαίωμα ενός συμβαλλόμενου μέρους να αποδεχτεί οποιαδήποτε εθνικά προσόντα ή ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της Εθνικής ή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σκοπούς των εγχώριων αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων στην επικράτεια του…».
Συνεπώς κάθε αναφορά σας σε δήθεν απαγορευτικές διατάξεις της UEFA και ωμή παρέμβαση της στους νόμους του κράτους, αποτελεί ύβρη προς το Ελληνικό σύνταγμα και διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Βάση της Ελληνικής νομοθεσίας το πτυχίο ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα, και η άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α κατηγορίας από τη ΓΓΑ, αποτελούν τον ανώτερο προπονητικό τίτλο και το ανώτερο εργασιακό δικαίωμα εντός της χώρας μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ