Η ομοσπονδία που έφερε πρώτη αυτή την ιδέα στο φως της δημοσιότητας ήταν η ιρλανδική, υποστηρίζοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός ματς, η κόκκινη κάρτα μπορεί να είναι ένα πολύ αυστηρό μέτρο, ενώ η κίτρινη αντίθετα να αποδειχτεί τιμωρία-χάδι.
Ο Κολίνα υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει γίνει ακόμα συζήτηση για το χρονικό διάστημα που ένας παίκτης θα μείνει στον πάγκο μετά την επίδειξη της πορτοκαλί κάρτας από τον «άρχοντα του αγώνα» (πιθανός χρόνος τα 10 η 12 λεπτά), ενώ αποκάλυψε και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να πέσουν στο τραπέζι.
Μία από αυτές είναι να αυξηθεί από τα 15' στα 20' η διάρκεια της ανάπαυλας μεταξύ των δύο ημιχρόνων, ενώ μία άλλη είναι να επιτραπεί στις ομάδες να κάνουν και μία τέταρτη αλλαγή, όταν αγώνες οδηγούνται στην παράταση.
Πέρα όμως από την πορτοκαλί κάρτα, η σημαντικότερη νέα πρόταση είναι αυτή της καθιέρωσης και δεύτερου διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, με τον Πιερλουίζι Κολίνα να υποστηρίζει πως αυτή η ιδέα βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Το θέμα βέβαια σκαλώνει στο ότι το ποδόσφαιρο σε αντίθεση με άλλα αθλήματα πόλο,χάντμπολ κλπ που ισχύει η ολιγόλεπτη διακοπή δεν έχει καθαρό χρόνο συν το γεγονός πως αν για παράδειγμα αποβληθεί με πορτοκαλί κάρτα ο γκολκίπερ τι γίνεται ή αν μέσα σε σύντομο διάστημα δουν την πορτοκαλί κάρτα πέντε παίκτες το ματς διακόπτεται;.Ερωτήματα ασφαλώς που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι εφόσον περάσει και αυτό το μέτρο στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.